Turism cultural


Minunile de piatră ale Țării Hațegului și degustare de virșli la Sălașu

Țara Hațegului este unul dintre acele ținuturi istorice ale României cu un potențial turistic fabulos. În ce privește beneficiul acestui potențial, cu câteva excepții, „ocuparea turistică” a Hațegului se află încă la stadiul de pionierat. Bisericile de piatră răsfirate pe văile acestui ținut mirific sunt comori arhitecturale unice în patrimoniul național, având în vedere vechimea lor, care coboară până în veacul al XIII-lea.

Alături de bine-cunoscuta biserică de la Densuș, aici se găsesc, și se află în itinerariul gândit de noi, bisericile de la Strei, Streisângeorgiu (cea mai veche biserică românească din țară), Sântămărie Orlea, îngemănând în construcție cărămidă, piatră cioplită, dar și spolii romane, într-un veritabil muzeu în aer liber ce transmite peste veacuri arta meșterilor din zorii Evului Mediu românesc. Alături de poezie și muzică, deliciile culinare ale virșlilor de Sălașu vor întregi bucuria unei zile-sărbătoare.

(articol & foto de Ovidiu FORAI)

Densuș (foto 1), Sântămărie Orlea (foto 2), Strei (foto 3), Streisângeorgiu (foto 4)

Semeringul bănățean și cascada Bigăr

Calea ferată dintre Oravița și Anina, cea mai veche de pe teritoriul României – numită și Semeringul bănățean – supraviețuiește cu greu în vâltoarea vremilor, deși, în mod normal, ea ar trebui să fie ocrotită și exploatată turistic în concordanță cu valoarea de patrimoniu excepțională pe care o adăpostește. Despre Oravița glăsuiește cu tărie cel mai vechi teatru din țară, aniversând mai bine de două secole, locaș de cultură în care și-au purtat pașii atât împărații habsburgi, cât și marele nostru Eminescu. Vom călători cu trenul istoric, vom vedea și mina din Anina (astăzi, peisaj post-apocaliptic demn de un film al lui Tarkowski), vom vizita teatrul Oraviței și ne vom bucura ochii cu frumoasa cascadă Bigăr, perla văii Minișului, retrăind totodată și povestea primului roman modern bănățean, Lume fără cer, de Virgil Birou.

Cascada Bigăr, Gara din Anina, Teatrul Oravița, Viaductul din Oravița

Valea Loarei de lângă noi. Mănăstirea de la Radna și conacele de pe Valea Mureșului


Dacă există în apropierea Timișoarei o localitate care să reunească pe un spațiu mic o densitate mare de valori de patrimoniu unicat, aceea nu poate fi decât Lipova. Muzeul Sever Bocu, cu ale sale opere de artă, Bazarul turcesc – ultima moștenire otomană din Banat – aflat încă în picioare, biserica ortodoxă de secol XIV-XV, podul Marei lui Slavici sunt câteva dintre comorile burgadei de pe Mureș. „Perla coroanei”, desigur, rămâne mănăstirea franciscană de la Radna. Le vom vedea pe toate și vom urca pe valea Mureșului, vizitând vechile conace de la Otvoș, Căpâlnaș – zis și Micul Trianon, ori Bulci (o!, câte povești sunt și aici, de la mănăstirea de secol XIII la criminalul de război aciuat în sat până prin anii ’50…), însoțiți de povestirile locului, expuse de maistorii Vighi și Marineasa, trăitori pe aste meleaguri.

(articol & foto de Ovidiu FORAI)

Bazarul turcesc, Biserica ortodoxa Adormirea Maicii Domnului Lipova, Conacul Conopi, Conacul Mocioni

În inima Daciei Traiane. Pe urmele romanilor la Sarmizegetusa și Geoagiu

Am auzit cu toții de Sarmizegetusa, dar câți îi cunoaștem povestea? Câți știm cum a apărut orașul roman și câte comori ascunde el, comori aflate la vedere, dar care nu vorbesc? Romanii ne-au lăsat moștenire un municipium, abia salvat de la distrugerea totală… Îl vom vizita și vom merge apoi mai departe, în inima Daciei, la Geoagiu, vom vedea băile romane – vestigii neprețuite, prea puțin exploatate turistic, vom păși pe drumul roman de peste 300 metri lungime (pe care se circula iresponsabil cu „rabele” până recent!), și vom vedea cea mai veche biserică de pe teritoriul României, o capelă datând de pe la 1100! În fine, ne vom răcori în fața cascadei Clocota, într-un moment de reverie necesar după atâta istorie antică și medievală, ascultând slovele delicate ale pribeagului Ovidius, exilatul la Pont…

Capela rotondă Geoagiu

(articol & foto de Ovidiu FORAI)